fbpx
menu
×

Forespørg tid til tandlæge

Udfyld punkterne, så finder vi en tid sammen der matcher dine ønsker.

Bestil tid
Hvilke ugedage passer dig bedst? *
Vælg ønsket tidsrum *
Visdomstand

Er en visdomstand en tand, der blot skal fjernes?

Bestil en tidSe priser

En visdomstand er en ret speciel tand, og der er ikke et entydigt svar på om du skal have den fjernet eller ej. Men hvad er en visdomstand egentlig?

En visdomstand er den bageste tand i en tandrække. Den er faktisk et levn fra fortiden, hvor vores kæber var større end i dag. Det er netop størrelsen på vores kæber der i dag giver os problemer med visdomstænderne. Der er nemlig ikke plads til dem hos de fleste af os.

Hvornår får vi visdomstænder?

Det er ikke alle der får visdomstænder, men hvis en visdomstand bryder frem, sker det typisk omkring 18-20-årsalderen. En visdomstand bryder ofte kun delvist igennem dit tandkød på grund af pladsmanglen i dit kæbeparti og tandrække. Den vokser typisk lidt skævt, er svær at børste ren helt bagerst i tandrækken og samler derfor madrester og bakterier. Det giver ofte problemer i form af betændelse og skader på visdomstandens nabotand.

Hvornår skal en visdomstand fjernes?

Er der ingen vej udenom at få visdomstanden væk, er det bedst at fjerne den mens du er 18-25 år. Her er det nemlig lettere og forbundet med færre komplikationer.

Skal en visdomstand fjernes?

Set i lyset af de problemer en visdomstand kan give skulle svaret vel blot være et ”ja, visdomstænder skal bare ud hvis de bryder frem”, men sådan er det ikke nødvendigvis. Ikke mere.

For i dag er vi noget mere tilbageholdende med at fjerne en visdomstand end tidligere, hvor det ofte var en selvfølge. For der er faktisk en del af os, som ikke oplever problemer med disse specielle tænder. Hvor der er plads nok i kæben til en eller flere af dem og hvor visdomstænderne fungerer fint sammen med de øvrige tænder.

“Ved regelmæssige eftersyn her på Teamtand har vi mulighed for at holde et vågent øje med dine visdomstænder. Så undgår du problemer og smerter når – eller hvis – de bryder frem…”

– Kami Karimian, Tandlæge/klinikejer

Forskellige visdomstænder

Der er forskel på at fjerne en visdomstand i overmunden og i undermunden. Fjernelse af visdomstænder i overmunden er som hovedregel ganske ukompliceret, fordi visdomstanden vokser lige frem og rødderne er samlede. Her kan visdomstanden let trækkes ud.

Selve indgrebet tager ca. 5-10 minutter og der skal ikke sys. Hævelser og smerter er sjældne.

Visdomstænderne i undermunden vokser derimod ofte skævt og sidder betydeligt bedre fast end visdomstænder i overmunden. Fjernelse af en visdomstand i undermunden kræver derfor tit et mindre kirurgisk indgreb.

Tandrødderne på en visdomstand er som regel spredte og snørklede. Derfor kan det nogle gange være nødvendigt, at fjerne visdomstanden i mindre dele. Selve indgrebet tager omkring 20 minutter, foregår i lokalbedøvelse og er smertefrit.

Efter et sådant indgreb vil du ofte kunne opleve lidt smerter og efterhævelse.

Hvorfor skal en visdomstand fjernes?

En visdomstand bør fjernes hvis:

  • Den ikke er helt brudt helt frem og gentagne gange får betændelse omkring tandkødet. En sådan betændelses tilstand giver mange gange smerter, hævelser, dårlig ånde, dårlig smag, synkebesvær og nedsætter din mulighed for at gabe naturligt.
  • Der er hul i visdomstanden som ikke kan repareres af tandlægen.
  • Den er skyld i problemer på nabotanden eksempelvis i form af hul-dannelser (caries)
  • Der er cystedannelse omkring kronen

Pris

(Ikke ekstraktion)(fast tilskud fra regionen)

VisdomstandPris fra
Operativ fjernelse af visdomstandkr. 1.245

Få 10% rabat

Er du under uddannelse, giver vi studierabat
Læs mere

Kom til orde

Hvad er din opfattelse af os og dit sidste besøg på klinikken?
Læs mere

Spar 505 kr.

Nu har vi tilbud på en professionel blegning af dine tænder.
Læs mere